WISE liquiditeitspool op Quickswap

WISE is sinds zondag 28 maart 2021 beschikbaar als pair op Quickswap. In dit artikel kun je lezen hoe je een account voor Quickswap opzet.

Wat is een liquidity pool?

In een liquidity pool (Engels) of liquiditeitspool (Nederlands) worden in ieder geval WISE tokens ingebracht. Liquiditeitspools worden gebruikt om gedecentraliseerde handel, kredietverlening en nog andere functies aan te bieden.

Liquiditeitspools vormen de fundering van veel gedecentraliseerde beurzen (DEX), zoals bijvoorbeeld Uniswap of Quickswap. Gebruikers die liquidity providers (LP) worden genoemd, voegen twee tokens van gelijke waarde toe aan een pool om een markt te creëren. Bijvoorbeeld WISE en Ether in de verhouding 50-50%. In ruil voor het beschikbaar stellen van hun geld, verdienen ze een vergoedingen voor de transacties die in hun pool plaatsvinden, die gelijk is aan hun aandeel aan totale liquiditeit.

Hoe werken liquiditeitspools?

Als je een transactie op een gedecentraliseerde beurs uitvoert, is er geen sprake van een tegenpartij in de traditionele zin. In plaats daarvan voer je de transactie uit tegen de liquiditeit in de liquiditeitspool. Om de koper te laten kopen, hoeft er op dat moment dan ook geen verkoper te zijn, maar volstaat enkel voldoende liquiditeit in de pool. Een liquiditeitspool is simpel gesteld een berg geld dat door liquiditeitsverschaffers in een smart contract wordt gestort. 

Wat is het risico van een liquiditeitspool?

Let op: traditionele pools hebben het risico van impermanent loss (Engels) oftewel vergankelijk verlies (Nederlands). Er is sprake van een vergankelijk verlies als de prijs van je tokens verandert nadat je ze in een liquidity pool hebt gestort. Hoe groter deze verandering is, hoe groter het verlies. Waarom verstrekken liquiditeitsverleners, ondanks het risico op verlies, eigenlijk liquiditeit aan liquidity pools? Het antwoord is vrij eenvoudig: vergankelijk verlies kan worden gecompenseerd met transactievergoedingen en bonussen (zoals het geval is bij bijvoorbeeld Quickswap).

Nu komt het meest unieke kenmerk van WISE ter sprake: Wise heeft crypto als onderpand, bijvoorbeeld Eth. Je kunt in dat geval deelnemen in een Eth-WISE pool. Omdat de koers van WISE vrijwel gelijk beweegt met die van Eth, is er nagenoeg geen sprake van een een impermanent loss risico! Bekijk ook deze video (Engels) voor meer uitleg.

Iets anders waar je rekening mee dient te houden zijn smart-contractrisico's. Wanneer je geld in een liquiditeitspool stopt, dan zitten je fondsen ook daadwerkelijk vast in de pool. Hoewel er technisch gezien geen tussenpersonen zijn die je geld beheren, kan het contract zelf wel worden gezien als de beheerder van die fondsen. Als er bijvoorbeeld een bug optreed, dan kunnen je crypto's voor altijd verloren gaan.

Pas ook op voor projecten waarbij de ontwikkelaars de rechten hebben om de regels voor de pool te veranderen. Soms kunnen ontwikkelaars een beheerders-key of andere geprivilegieerde toegang hebben binnen de smart-contractcode. Dit kan hen in staat stellen om kwaadwillende handelingen uit te voeren, zoals de volledige controle over het geld in de pool overnemen.

Bron: dit artikel is deels gebaseerd op dit Wat zijn liquiditeitspools in DeFi en hoe werken ze?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *