Wat is een blockchain?

Blockchain wordt wel de grootste uitvinding sinds die van het internet genoemd. Steeds meer bedrijven en particulier verkennen de mogelijkheden van deze technologie om data en transacties veilig en efficiënt op te slaan. De meest bekende blockchains zijn die van cryptovaluta: Bitcoin, Ethereum en Cardano. Internationale betalingen die normaal dagen of soms weken duren, zijn nu binnen een paar tellen, veilig, geregeld.

Blockchain is een “vrij beschikbaar” technologie die voor veel verschillende toepassingen ingezet kan worden. Dat betekent dat iedereen die de techniek beheerst, zelf zijn eigen Blockchain-database kan bouwen voor zijn eigen toepassing. Je bepaalt daarbij een zogenoemd protocol. Een verzameling regels waaraan de database (en het gebruik ervan) moet voldoen. Zo onstaan dus verschillende blockchains.

Een van de voordelen van Blockchain is dat het onhandige papieren contracten en documentatie kan vervangen door veilige en slimme elektronische documenten. Dat kan veel processen efficiënter en veiliger maken.

Dit artikel is gebaseerd op het artikel van de Consumentenbond over blockchain.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *